Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(5)
Form of Work
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(2)
Mapy
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
unavailable
(2)
unknown
(2)
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia Osieczna
(4)
Filia Świerczyna
(1)
Author
Wieczorek Marzena
(3)
Oklejak Marianna (1981- )
(2)
Chruślińska Małgorzata
(1)
Drabek Kamila
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Lodzińska Ewa (1963- )
(1)
Micuła Grzegorz (1950- )
(1)
Wieczorek Marzena (1964- )
(1)
Śliwińska Katarzyna (ilustratorka)
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Audience Group
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(3)
Dzieci
(3)
Klasa 5.
(1)
Klasa 6.
(1)
Klasa 7.
(1)
Klasa 8.
(1)
Młodzież
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Dzieci
(1)
Geografia (przedmiot szkolny)
(1)
Gotowanie
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia
(1)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Przyprawy
(1)
Sałatki
(1)
Warzywa
(1)
Zupy
(1)
Łakocie
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Subject: place
Polska
(2)
Świat
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Atlas geograficzny
(1)
Książka kucharska
(1)
Literatura dziecięca polska
(1)
Mapa szkolna
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Poradnik
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Domain
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Kulinaria
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
5 results Filter
Book
In basket
"Dzieci gotują. Wielka Księga Przepisów" to zbiór najlepszych recept kulinarnych ze znanej i cenionej serii "Dzieci Gotują". Przejrzysty układ przepisów, dokładne opisy, sugestywne rysunki oraz zdjęcia gotowanej potrawy sprawiają, że przyrządzanie ich sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. W tej księdze znajdą się zarówno propozycje dla mniej odważnych, jeszcze nieprzekonanych do własnych umiejętności dzieci a także dla tych, które muszą poczekać na kogoś dorosłego. W książce tej znajdziemy też krótkie opowiadania związane z każdą potrawą. Mogą pobudzić wyobraźnię i zachęcić do działania. Na końcu zamieszczono również propozycje dekoracji stołu na różne okazje oraz propozycje zorganizowania efektownych przyjęć, opis obowiązków gospodarza przyjęcia, rady dla gości, a także zasady savoir-vivre’u.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Osieczna
All copies are currently on loan: sygn. 64 II (1 egz.)
Book
In basket
Indeks miejscowości.
Polska dla dzieci łączy w sobie cechy przewodnika turystycznego i atlasu samochodowego. Przeznaczona jest dla dzieci, które już same czytają (lub dopiero opanowują tę sztukę) i zachęca je do samodzielnego odkrywania atrakcji. Umożliwia też śledzenie trasy podróży, gdyż na mapach drogi (szybkiego ruchu i krajowe) mają poprawny przebieg i są oznakowane numerami, tak jak w atlasach samochodowych dla dorosłych. Książka zaspokaja więc elementarną ciekawość dziecka i dostarcza odpowiedzi na takie pytania jak: Co warto zobaczyć? Gdzie to jest? Jak tam dojechać? Na mapach oprócz dróg umieszczono setki kolorowych rysunków odpowiadających różnym rodzajom atrakcji: zamkom, pałacom, twierdzom, pięknym plażom, latarniom morskim, portom i lotniskom, starym kościołom i cerkwiom, skansenom, miejscom związanym z bohaterami bajek, parkom narodowym i rezerwatom, starym drzewom? Niemal wszystkie te atrakcje zostały opisane w alfabetycznie ułożonych hasłach, przy czym przyporządkowano je do 6 regionów Polski: Pomorza, Wielkopolski i Kujaw, Śląska, Warmii i Mazur, Mazowsza i Podlasia oraz Małopolski. Dzięki temu zabiegowi dzieci mogą utrwalić sobie kolejność liter w alfabecie, a także łatwiej im będzie odnaleźć lokalizację interesującego obiektu na mapie. Niejako mimochodem, młodzi czytelnicy opanowują też korzystanie z indeksu nazw na mapie. Oprócz wymienionych atrakcji w części związanej z regionem znajdują się też lokalne legendy, zaś na końcu książki umieszczono bardziej szczegółowe opisy wszystkich parków narodowych. Z tą książką dziecko może zrozumieć jak pilotuje się kierowcę w czasie podróży, jak można zaplanować ciekawe postoje na długiej trasie, żeby zobaczyć coś ciekawego oraz może samodzielnie wskazać, co je interesuje. (opis wydawcy).
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Osieczna
There are copies available to loan: sygn. 91(438) II (1 egz.)
Book
In basket
Ilustracje również na wyklejkach.
W książce Dzieci gotują. 4 pory roku pokazujemy, że pora roku powinna mieć duży wpływ na to co jemy i dlaczego warto korzystać z sezonowych składników. Oczywiście, że smaki i zapachy takich potraw będą nie do podrobienia, ale… Jest naprawdę wiele atutów krajowych produktów sezonowych. Najważniejszy z nich, to wyjątkowa wartość odżywcza - skutek naturalnych warunków wzrostu i dojrzewania oraz krótkiego czasu od zbiorów do trafienia na talerze. Świeże owoce i warzywa sprawiają, że jesteśmy po prostu zdrowsi. Natomiast frykasy przywożone z daleka, w stanie niedojrzałym, są zabezpieczone różnymi chemikaliami przed psuciem i uszkodzeniami mechanicznymi. Zatem WIOSNĄ stawiajmy na nowalijki. Pamiętajmy o kiełkach, zielonych koktajlach na bazie świeżych liści (pietruszki, mięty, szpinaku) i… sięgajmy po inne dary natury, takie jak… chwasty! LATEM obfitującym w owoce, w czasie upałów, serwujmy zupy na zimno, komponujmy swoje lody i sorbety, aromatyczne koktajle i lemoniady. Sięgajmy także po młode warzywa i świeże aromatyczne zioła. JESIEŃ, to czas zbiorów owoców i warzyw, które trafiają do nas „prosto z pola”. Na straganach pysznią się grzyby i orzechy, w których oddziela się skórka od chrupiącego słodkawego wnętrza - niebo w gębie! A charakter jesiennemu jadłospisowi nadaje… dynia. A ZIMĄ jest czas na sycące ciepłe posiłki. W zastępstwie świeżych produktów postawmy na kiszonki. Korzystajmy z korzennych przypraw i… cytrusów, na które sezon przypada w grudniu i styczniu. Zima pachnie także świątecznymi potrawami, piernikami, pieczonymi mięsami uzupełnionymi kunsztownymi sałatkami. Każdy może spróbować swoich sił w sezonowej kuchni z przepisami z tej książki. Są, i całkiem łatwe, i nieco trudniejsze, pracochłonne i niewymagające wiele czasu. Zachęcamy do eksperymentowania! Przy każdej potrawie znajdują się wskazówki, jak ją zmodyfikować. ŻYCZYMY POWODZENIA W ODKRYWANIU KULINARNYCH UROKÓW WSZYSTKICH PÓR ROKU! [opis wydawcy].
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia Świerczyna
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 II (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce napis: Kulinarne Uroki Zimy
W tej książce odkrywamy tylko niektóre walory kulinarne zimy. A jednocześnie zachęcamy do eksperymentowania. Dlatego, oprócz szczegółowych przepisów, są też propozycje jak zmienić proponowaną potrawę.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Osieczna
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 II (1 egz.)
Book
Map
In basket
Rzeźba terenu: barwy hipsometryczne, barwy batymetryczne, punkty głębokości, punkty wysokości, izobaty.
Na okładce : W komplecie 2 atlasy do klasy 5, do klas 6-8.
Nowa podstawa programowa.
Pakiet złożony z dwóch atlasów. Geograficzny atlas do szkoły podstawowej ma wiele zadań. Po pierwsze musi nauczyć ucznia czytania i pracy z mapą. To dlatego powstał oddzielny, liczący 48 stron, atlas do klasy 5. Są w nim wyjaśnienia: jak powstaje mapa i plan, jak korzystać ze skali, jakimi metodami prezentuje się dane na mapach i wykresach. W tym atlasie mapy Polski i świata są dostosowane do potrzeb młodszego ucznia. Atlas do klasy 5 to kartograficzny elementarz, bez poznania którego trudno pójść dalej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Osieczna
All copies are currently on loan: sygn. 91(438) (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again